Is dit echt jou werk? Geen AI?


Is dit AI of jouw fotografie werk? **AUCH** Dat deed pijn!

Of moet ik het zien als een compliment?

Het antwoord: Een portret gemaakt in mijn studio waar heel veel energie, tijd en denkwerk aan voorafging.

Dit werk is een symbolische foto die ik gemaakt heb over doorzettingsvermogen en geloof in jezelf.

🙄 Toch bleef deze opmerking aan mij knagen, mijn visie:

In een wereld waar kunst en technologie hand in hand gaan, rijst de vraag: Kunnen fotografen en digitale kunstenaars nog steeds unieke en authentieke werken creëren zonder dat deze worden afgedaan als het werk van kunstmatige intelligentie? Het antwoord is een volmondig “ja”. Terwijl AI-gestuurde tools en algoritmen hun plaats hebben veroverd in het kustlandschap, blijft de menselijke touch en creativiteit van onschatbare waarde en vrij van algoritmes.

In een tijdperk waarin AI wordt toegepast om foto’s te verbeteren, stijlen na te bootsen en zelfs geheel nieuwe afbeeldingen te genereren, kunnen fotografen en digitale kunstenaars nog steeds een diepgaande impact hebben.

Hier zijn enkele redenen waarom hun rol onvervangbaar blijft:

💫 **Emotionele diepgang**: Kunst is niet alleen visuele esthetiek; het moet emoties overbrengen en een verhaal vertellen. Fotografen putten uit hun eigen ervaringen en gevoelens om unieke composities te creëren die resoneren met het publiek op een emotioneel niveau dat AI moeilijk kan evenaren.

👁️**Creatieve visie**:
Het menselijk brein is in staat tot ongekende verbeeldingskracht en originaliteit. Kunstenaars hebben de capaciteit om concepten te ontwikkelen die AI nooit had kunnen bedenken. Hun persoonlijke interpretatie en creatieve visie leiden tot werken die authentiek zijn.

📸**Unieke context**:
Kunst ontstaat vaak binnen een specifieke context, beïnvloed door cultuur, geschiedenis en sociale kwesties. Fotografen kunnen deze context begrijpen en integreren in hun werk, waardoor het dieper en betekenisvoller wordt dan wanneer het door AI wordt gecreëerd.

🚀**Ambachtelijke vaardigheden**:
Het proces van kunst maken, of het nu gaat om het vangen van het perfecte moment in een foto of het beheersen van complexe digitale technieken, vereist vaardigheden die zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Deze vaardigheden gaan verder dan alleen het toepassen van algoritmen en benadrukken het meesterschap van de kunstenaar.

💡**Experimenteren en intuïtie**:
Creatieven experimenteren voortdurend met verschillende materialen, technieken en stijlen om hun grenzen te verleggen. Het intuïtieve begrip van wat werkt en wat niet, is een eigenschap die de menselijke kunstenaar onderscheidt en resulteert in werken die niet beperkt zijn tot voorspelbare patronen.

Kortom, hoewel AI een waardevolle tool is die het creatieve proces kan ondersteunen, kan het niet de diepte, betekenis en menselijke betrokkenheid repliceren die kenmerkend zijn voor kunst gemaakt door gepassioneerde fotografen en digitale kunstenaars.

 

Mocht je interesse hebben in een limited unieke print neem dan contact met mij op.


WhatsApp chat